ízület.hu
TEST-TÉRKÉP > Kezelés > Gyulladás-csökkentő

Gyulladás-csökkentő

Kezdetben a természetes gyulladáscsökkentő szereket emelném ki.  Ilyen a jól ismert kamillavirág borogatás és a fekete nadálytő krém.

A gyulladáscsökkentőket két fő csoportra osztjuk. Az egyik a szteroid, a másik az un. "nem szteroid" gyulladáscsökkentők. A szteroidok, vagy mellékvese kéreg hormonok, a legerősebb ismert gyulladáscsökkentők, számos mellékhatással.

Elsőként a nem szteroid gyulladáscsökkentőkről (angol rövidítésnek megfelelően: NSAID) írunk.

Mozgásszervi gyógyászatban a leggyakrabban rendelt szerek közé tartoznak.

A gyulladáscsökkentők, szemben az egyszerű fájdalomcsillapítókkal, oki kezelést adnak. A gyulladás provokálja a fájdalmat, így a gyulladás megszüntetésével a fájdalom is megszűnik. A fájdalom csillapítók ezzel szemben a gyulladást érintetlenül hagyják, csak a tünetek nyomják el.

A piacon igen sok féle nem szteroid gyulladáscsökkentő rendelhető. Ezek többségénél a hatáserősség együtt nő a mellékhatások gyakoriságával.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők kombinálása nem ajánlott, mivel csak a mellékhatást fokozzák, hatásuk nem adódik össze.

A leggyakoribb mellékhatás a gyomorégés, gyomorfájás, de hasmenés, görcs is előfordulhat. A gyomor nyálkahártya ellenállását mindegyik készítmény csökkenti, végső esetben fekélyt vagy vérzést is okozhatnak.

Vérhígító vagy cukorcsökkentő gyógyszereket szedők körében szintén elengedhetetlen az óvatosság, mivel az ilyen gyógyszerek kombinációjakor hatásuk felerősödhet.

Mind a túl rövid, mind a túl hosszú szedésük helytelen. Fontos kiemelni, hogy ezek a szerek a mozgásszervi gyógyászatban főként kúraszerűen adandók. Ez azt jelenti, hogy alkalomszerű szedésük nem ajánlott, "egy-két szem bekapdosása" . Ebben az esetben, képletesen szólva csak elnyomjuk a gyulladáscsökkentővel a gyulladást és a fájdalmat, de nem szüntetjük meg. A parázs alól újra fellobban(hat) a tűz, a fájdalom!

Elnyújtott szedésük esetén igen nagy a kockázata a korábbi blogomban említett gyomor-bél rendszeri mellékhatások kialakulásának.

Az ilyen szerek igen széles skálája elérhető, az alábbi lista a teljesség igénye nélkül:

Diclofenac
Piroxicam
Diclac
Hotemin
Profenid
Naproxen
Voltaren
Ibuprofen
Apranax
Indometacinum
Donalgin
Tilcotil
Feldene
Surgam
Flector
Aflamin...

Fontos tudni, hogy számos gyógyszer elérhető az olcsóbb, de ugyanolyan hatóanyagú un. "generikum" formában. A hatáserősség (gyulladáscsökkentő hatás) és a mellékhatások (gyomor-bél nyálkahártya károsító hatás) "kéz a kézben jár". Vagyis minél "jobb-erősebb" a gyulladáscsökkentő hatás, annál gyakoribb az ilyen mellékhatás.

A fekélybetegek, ill. az un. reflux betegségben szenvedők esetén a hagyományos gyulladáscsökkentők használata komoly kockázattal jár. Az ilyen betegek esetén mérlegelni kell a helyi krémek, hagyományos gyulladáscsökkentő módszerek alkalmazását. Meg lehet próbálni az  un. cox-2 gátló gyógyszereket, melyek elvileg kíméletesebbek a gyomorral:

Arcoxia
Meloxicam,
Movalis ...

Ha ezek nem járnak sikerrel, akkor kúp vagy gyomor-bél nyálkahártyát kevésbé károsító gyulladáscsökkentők adása javasolt.

Ezek a szerek az eredeti elképzelés szerint kevéssé, vagy nem károsítják a gyomor-bél nyálkahártyát, így az ilyen mellékhatások száma is csökken. Ilyenek a Mesulid, Movalis, Celebrex, vmint a Vioxx tabletta. Az új kutatások bizonyos szerek esetében, sajnálatos módon más súlyos mellékhatások halmozott előfordulását mutaták, így adagolásuk korántsem tekinthetők veszélytelennek.

*A szövegben a magyar név mellett zárójelben a latin elnevezést találják, míg a számok a képeken jelölt részre utalnak.
A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!

Rendelés:
Oktogon

Bejelentkezés
h-p: 16-19h

06-1-3325561
06-70-4507763