ízület.hu
TEST-TÉRKÉP > Kezelés > PORCJAVÍTÓ INJEKCIÓK

PORCJAVÍTÓ INJEKCIÓK


Monovisc, Synvisc, Orthovisc, Synocrom, Hyalgan, stb...


Az injekcióban adható un. "síkosító vegyületek közül" a hialuronsav (Hyalgan, Synvisc, Synochrom, ...) az ízületi folyadékban természetes körülmények között megtalálható, ahol az erőhatások elnyelésében és a síkosításban játszhat szerepet.

Kopásban (arthrózis, gonarthrosis), porclágyulás esetén (chondropathia) csökken a hialuronsav koncentrációja, ami az ízületi folyadék besűrűsödéséhez és a porc nagyobb megterheléséhez vezet.


A porcjavító szer azonban erősen gyulladt, sok folyadékot tartalmazó ízületben jó hatásfokkal nem használható, a beteg kis részénél (akár 20%) az injekció után az ízületi panaszok fellángolása figyelhető meg, ami bár átmeneti, jelentős kellemetlenséget okozhat.

A különböző szereket folyamatosan fejlesztik.  Bizonyos készítmények erős szövetizgató hatása lehet, ha nem pont az ízületbe kerül, ezt a mellékhatást már kiküszöbölték az új szerek esetén.


Az újabb szerek összetétele hatékonyabb felszívódást tesz lehetővé, és így az injekciók száma is csökkenthető.

SZÖVŐDMÉNYEK
Mint minden orvosi kezelésnek, itt fontos, hogy a várható haszon felülmúlja a kockázatot.

Fájdalom
Nagyon fontos, hogy tapasztalt, lehetőség szerint athroscopos műtéti tapasztalattal rendelkező ortopéd szakorvos végezze a kezelést.  Így elkerülhető az ízületi porc fájdalmas felsértése, és a szöveti gyulladás amit az ízületen kívüli szer válthat ki.

Fertőzés-gennyedés
Az ízület szervezetünk "legtisztább", legsterilebb része.  Nagyon gondosan kell eljárni, ha ide injekciót adunk és a legnagyobb körültekintés esetén is ritkán előfordulhat fertőzés. Ezt csökkenti lehet, ha csökkentjük az injekciók számát.

Feszülés
Személyes klinikai tapasztalatom, hogy a túl gyorsan, egymás után adott injekciók esetén -talán a felszívódás elhúzódása miatt- feszülés okozhat panaszokat.

JAVASLAT
  1. Zárjuk ki vagy kezeljük a gyulladást
  2. Válasszunk megfelelő tapasztalattal rendelkező ortopédust
  3. Kérjük orvosunk tanácsát a megfelelő injekció típus kiválasztásában

Kellő tapasztalattal gyűlt fel a tudományos irodalomban, így fontos szerepük lehet a korai vagy középsúlyos esetekben ennek a terápiának!

*A szövegben a magyar név mellett zárójelben a latin elnevezést találják, míg a számok a képeken jelölt részre utalnak.
A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!

Rendelés:
Oktogon

Bejelentkezés
h-p: 16-19h

06-1-3325561
06-70-4507763