ízület.hu
TEST-TÉRKÉP > TÉRD > Keresztszalag

Keresztszalag

szakadás (ligamentum crutiatum anterior ruptura)
 
Leggyakrabban sportsérülés közben szenvedik el, jellemzően a sérült végtag "letapad", kifordul és a térd bebillen (valgizáló-kirotáló stressz).  A fájdalom igen erős, akár pattanást is hallani, de ez szükségszerű.  A szalagszakadás miatt az ízület vérgyülem (heamarthros) keletkezik, melyet csapolással (ízületi punctio) ki lehet mutatni. 
Gyakoriak a társult sérülések, mint a belső félholdporc (medialis meniscus) és oldalszalag (ligamentum collaterale mediale) sérülése.


TÜNET: Fájdalom, duzzanat, instabilitás (késői szakban). Ha nem kerül felismerésre -vagy szándékosan döntenek a konzervatív kezelés mellett- későbbiekben főként bizonytalanságra-gyengeségre panaszkodhat a Beteg, főként ha nem történt megfelelő rehabilitáció.

DIAGNÓZIS:

1. Sérülés mechanizmusa (anamnézis), fizikális vizsgálat

2. MR (Mágneses Rezonancia Viszgálat- "kattogó cső").FONTOS kiemelni, hogy a MR korban is a legfontosabb és legmegbízhatóbb a tapasztalt szakorvos által végzett fizikális vizsgálat. Gyakran az MR nem mutatja a valóságot).

3. Az UH (ultrahang) csak igen gyakorlott radiológus szakember kezében adhat érdemi eredményt, legtöbb esetben az MR elengedhetetlen, így akár az UH feleslegesnek is tekinthető.

KEZELÉS:
Korai szakban, ha van lehetőség fiatal korban, vagy aktív középkorúak esetén törekedni kell a szalag pótlásra (LCA plastica).

Műtét: A legtöbb esetben ezt a comb hátsó izomzat inak felhasználásával végzik (semitendinosus -ST graft) térdtükrözéssel (arthroscopia).  Ekkor ellátható az esetleges porcsérülés is.

Késői szakban (sérülés után 48h) már tanácsosabb kivárni azt, hogy milyen stabilitás adható a megmaradt stabilizáló izmok segítségével.

FONTOS!  A beteg életvitele, terhelési igénye igen fontos.  Azonban fel kell hívni a Beteg figyelmét, hogy ilyenkor nem csak a szalag sérül, így akár szalag pótlásával gyorsan a "leejtőre küldhetjük" a Beteget, mert elveszti enyhe instabilitás miatti  óvatosságát.  Ezt a "védő", kímélő szerepet kikapcsolja a jól sikerült műtét, ugyanakkor a sérült porc terhelhetősége ugyan olyan, mint műtét előtt.

Rehabilitáció:  Sok esetben műtét nélkül is stabil ízületet lehet elérni MEGFELELŐ mozgásterápiával.  Ehhez kérje az ilyen sérülések konzervatív kezelésében tapasztalt szakember és gyógytornász segítségét!

*A szövegben a magyar név mellett zárójelben a latin elnevezést találják, míg a számok a képeken jelölt részre utalnak.
A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!

Rendelés:
Oktogon

Bejelentkezés
h-p: 16-19h

06-1-3325561
06-70-4507763