Bursitis

(olecranon bursitis)
(könyökcsúcsi nyaktömlő duzzanat-gyulladás)

A könyökcsúcs (olecranon) és felette kiefeszülő bőr közötti csúszást segítő kevés folyadékot tartalmazó nyáktömlő.  Normális esetben minimális folyadékot tartalmaz, ez elég ahhoz, hogy a nedves felszínek könnyedén elcsússzanak.

Leggyakrabban sérülés vagy hosszas könyöklés után alakul ki.

OKOK

  • Sérülés-ütés esetén, ha nem nyílik meg a bőr sebbel, akkor vérrel telik fel.
  • Ha felülfertőződik, baktérium szaporodik el benne, akkor a belseje gennyes lesz és a kivülről a a fertőzés (gennyes gyulladás=purulens)jeleit mutatja: bőr pirossá, meleggé válik, mozgatásra vagy csak a feszülés miatt is fájdalmassá válik.
  • Ritkábban rheumatológiai betegségek (RA = rheumatoid arthritis, Bechterew kór vagy más SNSA= seronegatív spondylarthropathia) is okozhatnak nem fertőzéses (un. steril) gyulladást.

TÜNETEK

A könyökcsúcs felett fájdalmatlan duzzanat.  Ha folyadék felszívódik, de hosszasan megmarad vagy vissza-visszatér, akkor benne kristályok rakódhatnak le, s ezek tapinthatók a bőr alatt a csonton.

Gennyedés: Ha befertőződik, akkor bőr pirossá és meleggé válik, ekkor fájdalmas is.

VIZSGÁLATOK ÉS KEZELÉS

1. Gyulladás: Ha nincs fertőzésre utaló jel (lsd. lent), akkor gyulladáscsökkentés -helyi krém vagy tabletta-  és hűtés a megoldás. Feszülő bursa esetén szóba jön a leszívás, de ez növeli a fertőzés veszélyét.

2. Gennyedés: Ha fertőzésre utaló jel (láz, hőemelkedés, gennyedés, erős feszülés, bőrpír, váladék) vagy gyanú van, akkor antibiotikum kezelés, vérvétel és röntgen, valamint gondos fizikális vizsgálat és utánkövetés szükséges (kizárni az ízület érintettségét, ami súlyos porckárosodáshoz vezethet kezelés nélkül).  Ha a kezdeti antiobiotikum nem használ, vagy egyből az bursa leszívása (punkció=punctio) mellett döntünk, akkor a tenyésztés alapján célzott antibiotikum kezelésre (olyan antiobiotikum, melyre a sebből kitenyésztett baktérium bizonyíthatóan elpusztul) kell váltanunk.

3. Rheumatógiai eredetet esetén az alapbetegséget kell kezelni.

Műtét: Bursectomia- a nyáktömlő sebészi kivágása szükséges, ha makacs visszatérő, vagy nem gyógyuló gyulladással-gennyedéssel találkozunk.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!