Elülső térdfájdalom

Térdfájdalom üléskor, lépcsőzéskor
( chondromalatia patellea, porclágyulás )

Gyakran jelentkező a panasz az elülső térdfájdalom, mely főként üléskor (mozi, vezetés, vagyis elnyújtott térdhajlítás), vagy lépcsőzéskor jelentkezik.

Ezeket a panaszokat jól lehet orvosolni, ha kellő időben jut el az ortopédusához.

A panaszok hátterében sokszor a térdkalácsot leszorító túl feszes kötőszöveti tok áll, melynek hatása főként hajlításkor jelentkezik.

A vizsgálat során meg kell ítélni, hogy nem szorítja le a térdkalácsot túl feszes kötőszöveti tok és ki kell zárni az esetleges egyéb sérüléseket. Ha időben orvosolják az ilyen eltéréséket, akkor elkerülhető a porc idő előtti, jelentős kopása, mely után már keveset lehet tenni.

TÜNETEK: elülső térdfájdalom, hosszas ülés után, lépcsőzéskor.

DIAGNÓZIS: Főként fizikális vizsgálat. Meg kell ítélni a térdkalács helyzetét-mozgását (lateraziált, tracking), a tok feszességét, nyomási fájdalmat (Zohlen teszt).

KEZELÉS: Első lépésben porcjavítószerekkel lehet kezdeni a terápiát. Ezeket kúraszerűen, elnyújtva kell adni, és időt kell adni a gyógyulásnak.

Javasolt, hogy kerüljék a betonon való futást, emeljék meg a bicikli ülését, hogy kevéssé kelljen hajlítani a térdét tekerés közben, használjanak ellipszis trainert, és aerobikban válasszanak ízület kímélő formát (pl. Pilates, Tai-chi).

Ha a konzervatív kezelés nem használ, és vizsgálattal igazolható a feszes tok (retinaculum), akkor ennek átmetszésével megszüntethető a kiváltó mechanikai ok. Ezt a tokbemetszést (retinaculum relaese) artoszkóposan (térdtükrözéssel) is el lehet végezni. A műtét maga rövid max. 2-3 napos kórházi tartózkodást igényel, műtét után másnap lehet terhelni a térdet, járni-kelni.

A műtét a porckárosodás OKÁT szünteti meg, bár a Betegek többségében azonnali enyhülést hoz a feszülés megszüntetésével, aporcnak kell idő még regenerálódik. Sok esetben az is jelentős eredmény, hogy sikerül megállítani a porckopást. Néhány betegben a tok részleges átvágása miatt időszakos térdduzzanat jelentkezhet, mely megfelelő terápiával csökkenthető.

Összefoglalva, ilyen térdpanaszok esetén indokolt a kivizsgálás, és a kezelés, mert meg kell előzni a porc súlyos károsodását. Ha elkopik a porc, azt már nem lehet “visszanöveszteni”.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!