Térd-kopás

( Arthrosis, artrózis, gonarthrosis, gonartrózis)

Leggyakrabban a csípő a térd ízület kopik el. Ez nem meglepő, hiszen ezek a nagy mozgástartománnyal bíró, jelentős erőkarokkal mázsás terheléseket bíró ízületek. A porc kopása már igen korán, néha már a 20-as éveinkben elkezdődik.

Az ízületiporc egészséges alapállapotában fehér, fényes, kemény és csúszós felszínt ad, mint a rántott csirkecomb dobolójának vége.

Ezt leegyszerűsítve olyan cukor tartalmú fehérjék adják, melyek igen nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, felvenni. A porcsejtek által termelt anyagok a porc alapállományba, a porcsejtek közé jutnak, ahol a vízfelvételnek az állományt “lehorgonyzó” fehérjék szabnak határt. A víz mindaddig áramlik be a porcba, amíg feszessé nem válik. Hasonlít a helyzet a felfújt gumihoz, csak itt a levegőt a víz helyettesíti.

Ha a porc kopásnak indul, akkor ezeknek a vízmegkötő fehérjéknek a száma csökken, a porc felpuhul. Ha ezt nem sikerül modern gyógyszerekkel megállítani a porc a csontos alapig elkopik.

Az ízület idővel eldeformálódik, csontos kinövések, un. ostephytáknőnek az ízület peremén.

Mindeközben a törmelék, ill. egyéb salakanyagok gyulladásba hozzák az ízületi belhártyát (synovium). Ez izgalmi folyadékot termel, az ízület beduzzad. A fájdalmat sok esetben a gyulladás okozza, gyulladáscsökkentés után a fájdalom jelentősen csökken, vagy meg is szűnhet időlegesen. Azonban idővel a fájdalom állandósul, és a konzervatív kezelés sem segít.

Az ízfelszíneken a porc elvásik, súlyos esetben csont a csonthoz érintkezik. A széli részeken csontfelrakodások, csőrök jelenkeznek (ostephyta).

A térdízület fájdalma sokszor a belső oldalon kezdődik. Ilyenkor térd belső részén lévő porc kopik először és a lábszár befelé billen (varus artrózis).

A mozgás idővel beszűkül és a kezdetben a fájdalom jellemzően reggel a legerősebb, kimozgatásra csökken, majd terhelésre, nap végére újra erősödik. Jellemző a csontfelrakódások miatt a térd eldeformálódása, tengelyének elhajlása, az akadozó-egyenetlen mozgás (crepitatio).

KEZELÉS
Kezdetben a porcjavító kezelés az elsődleges, melyet pihenéssel és gyógytornával kell kombinálni, hogy megerősítsük az izomzat védő szerepét.
Gyulladás esetén (duzzanat, melegség, feszülés) hűtés és gyulladáscsökkentéssel kell kiegészíteni a terápiát.

Ha a szájon át szedett gyógyszer (tabletta) nem használ, akkor indokolt lehet az injekciós kezelés.  Először a gyulladást kell megszüntetni, és akkor hatásosak az ízületi “síkosító, zselé” porcjavító injekciók!

Ha a fájdalom nyugalomban is jelentkezik és konzervatív kezelés nem hoz eredményt protézis beültetésre kényszerülünk.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!