Lúdtalp

Igen gyakori eltérés, mely komoly láb panaszokat okozhat.

A két lábra-állás összes terhe lábunkra nehezedik, melyet a majmok inkább fogásra használnak.

Bármely életkorban kialakulhat, de fő szerepe a boltozatokat fenntartó kis lábizmok kifáradásának van. Modern életünkben cipőbe kényszeríttet lábunk nincs kitéve a mezítláb járás során kitett terhelésnek, így izmaink elsatnyulnak. Egy idő után képtelenné vállnak a boltozat fenntartására és a terhelés a szalagokra-csontokra tevődik. A szalagos csontos elemek túlterhelődése fájdalomhoz vezet főként gyerek és később felnőtt korban 40 év felett.

  1. Az elülső vagy haránt boltozat (transverse) a nagylábujj és a kisujj tövénél húzódik, talpi párnánk itt elvileg egy masnihoz hasonlít.  Ennek ellapulása a lúdtalp.
  2. A hosszanti ív (longitudinal) a nagylábujj és a sarok között húzódik, ennek elsimulása a bokasüllyedés.

A kisgyermek láb is rendelkezik a boltozatokkal, csak a bőséges bőralatti zsír elfedi ezeket.

A lábboltozat tornával, egyenetlen talajon mezítláb szaladgálással javítható gyerekkorban. Kevés gyereknek nyílik lehetősége, hogy a fűben órákat szaladgáljon. A szülők azonban otthon is végezhetnek olyan játékos feladatokat a gyermekeikkel, melyek segítenek a lúdtalp megelőzésében.

A lúdtalp kezdetben csak estére-délutánra jelentkező belboka, illetve lábhát fájdalmakat okoz. A fájdalom azonban előbb-utóbb “felszalad” az alsó végtagon, a térdet, csípőt majd a gerincet is érintve (derékfájás). Ha lábunkat építőkockákból képzeljük, akkor érhető, hogy az alsó kihúzása megbontja az egész “építmény” egyensúlyát, és végül az egész borul!

Következő bejegyzésben a kezelésről olvashat részletesen.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!