ARTROSZKÓPIA

Az arthroscopia vagy térdtükrözés

Hatalmas haladást jelentett a térdsebészetben az un. “minimálinvazív”, vagyis kis feltárásból, felesleges szövetroncsolást nem okozó térdtükrözés, vagyis artoszkópia (latin: artoscopia).

A hagyományos térdműtét során a térdtokot behasítva láthatjuk a “beteg részeket”. További hely szükséges a műszereknek. Ilyenkor a feltárás sokszor -ahogy a neve is mutatja-, csak a sebész látóterébe hozza az ízület belsejét, “gyógyító szerepe” önmagában nincs, ellenben növeli a felépülés idejét (sebfájdalom, terhelhetőség csökkenése, stb.).

A térdtükrözés során egy kis vágáson keresztül toljuk az ízületbe a kamerát, majd feltöltjük az ízületet steril folyadékkal, hogy jobban átláthassuk.

Egy másik lyukon (un. portálon) keresztül lehet bevezetni a speciális műszereket, melyekkel pl. a leszakadt részek eltávolíthatók.

Mivel a két metszés összesen nem több 1-2cm -nél érthetően minimális az ízületi stabilitásra gyakorolt hatás, ha más ok nincs, akkor térd akár azonnal terhelhető.

A technika rendkívül hasznos a beteg számára, de az orvosnak nehezebb a műtét. Jó hasonlattal, olyan mint kulcslyukon keresztül szobát festeni!

A térdben leggyakrabban a félholdporc (meniscus)szakadását távolítjuk el ezzel a módszerrel.

“Az MR lelet porcszakadást mutat. Muszály műteni??”

Ha az  MR leír egy szakadást, elvileg erre akár egyből indikálni lehetne egy műtétet.  Azonban az MR vizsgálat sok esetben mutat olyat ami nincs ott , vagy éppen tényleg ott van, csak éppen sokkal régebbenmint a jelenlegi tünetek,így azokhoz NINCS köze.  Értelemszerűen ilyenkor a műtét sem hoz érdemi eredményt, sőt akár ronthat az állapoton!

Gondosan össze kell vetni a fizikális vizsgálat leletét az MR képpel, és ha konkrétan összecseng a kettő, akkor indikált a műtét.

Ha bármilyen kétség van, akkor elsőként meg kell próbálni konzervatív kezeléssel orvosolni a tüneteket, ha nem sikerül akkor még mindig operálhatunk!

Természetesen a konzervatív kezelést sem ildomos a végletekig húzni, de nagy kockázatot vállal a Beteg és orvosa is, ha nem próbálják meg a sokkal kisebb kockázatot jelentő nemműtéti kezelési lépcsőket!

Bizonyos tünetek esetén azonban egyből indikálható a műtét, ilyen az elakadt térd (amikor a leszakadt porc beékelődik az ízfelszínek közé és mozdulni sem tud a a Beteg), terhelési képtelenség, vagy kellően nem csökkenthető fájdalom.

Természetesen konzultálni kell a Beteggel a kezelések várható időtartamáról, ez is fontos szempont lehet.

Ha bizonytalan a tervezett műtétét illetőn kérjen egy másik,független orvostól másodvéleményt!  Ha egybecseng a két vélemény, nyugodtabban dönthet, ha nem akkor nem árt a további tájékozódás!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!