CSÍPŐ KOPÁS

A csípő két fő részét különíthetjük el.

  • vápa, ez a medencecsont kimélyülése
  • combcsont-fej (A csípőízületi anatómiáról bővebben itt. )

Mi a tünete?

A csípőízület fájdalma sokszor az lágyékban kezdődik. Ilyenkor a comb befordítása válik elsőként fájdalmassá. A mozgás idővel beszűkül és a kezdetben a fájdalom jellemzően reggel a legerősebb kimozgatásra csökken, majd terhelésre, nap végére újra erősödik. Ha a fájdalom nyugalomban is jelentkezik és konzervatív kezelés nem hoz eredményt protézis beültetésre kényszerülünk.

Mi az oka?

Mai modern, felgyorsult világunkban egyre kevesebb időnk van arra (is), hogy testünkkel-ízületeinkkel törődjünk. A régen szokásos mindennapos fizikai munka, sétálás, bármilyen megerőltetés helyét az egész napos ülés (kocsiban, íróasztalnál, TV előtt) vette át. Az ízületeink, így csípőnk is akkor marad egészséges, ha eleget és minél változatosabb mozgásokban használjuk így elkerülhető a porckopás. Az ízfelszínt borító porc igényli a terhelést, erek hiányában csak így működik megfelelőn a tápanyagcsere benne. Ha csípőnket tekintjük, gömbízületről van szó, így az egyszerű nyújtás és hajlítás kívül, még távolításra-közelítésre, és forgatásra is (lenne ) lehetőségünk. Azonban a legtöbben csak ebben az egy síkban és akkor is igen beszűkült terjedelemben használjuk, legtöbbet sétáláskor. Már amikor sétálunk… A z ülés tovább ront a helyzeten mivel beszűkíti-megrövidíti a csípő hajlító izmainkat, tovább rontva az ízület helyzetét.
Örökletes tényezők is elősegíthetik a korai kopást. A leggyakoribb a csípőficam (luxatio coxae congenita) legenyhébb formája, mikor a vápa nem “mélyül” ki eléggé (vápa-dysplasia) , hogy befogadja a combcsont-fejet, sekélyebb lesz, így kisebb felületen oszlik el a terhelés. Csecsemőknél korai felismerés után terpeszpelenkával, kengyellel, ritkán műtéttel is korrigálni lehet.

Kezelés?

Már kezdeti panaszok esetén is fontos, hogy szakember segítségét keressük, ilyenkor ugyanis sokkal könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb a gyógyulás.
Kezdetben elégséges a mozgásterjedelem visszaállítása, a fontos stabilizáló izmok erősítése, az izomegyensúly helyreállítása, azaz a megfelelő mozgásterápia. Belátható, hogy az életmód teljes átalakítására nincs lehetőség, így fontos olyan kiegészítő, ízületkímélő mozgások bevezetése ami segít abban, hogy ne essünk vissza, kompenzáljon az ülés és az egyébként mozgásszegény napok káros hatását. Segíthetnek a gyulladás csökkentő és porcjavító szerek, melyek akár veszélyesek is lehetnek, így kérjük szakorvosunk tanácsát.

Elkerülhető a protézis?

Mint minden műtétnek, ennek is van egy optimális ideje. A protézis nem állítja helyre a szalagokat és izmokat, így keserves, hosszú felépülésre számíthatunk ha végletekig toljuk a műtétet. Az sem ideális, ha túl hamar, a megfelelő (!) konzervatív terápia előtt műtünk, mert az idővel elkerülhetetlen kilazulás idejét hozzuk indokolatlanul előbbre! Ha bizonytalan halasztható-e és meddig a protézis műtét kérjen másodvéleményt!

tep_csipo2 tep_csipo2

Életkor?

Milyen fiatalon lehet csípőprotézist beültetni? Gyakran felett kérdés az ortopéd…

Bővebben
cementes cementes

Cementes?

Cementes? Két féle módon lehet a csípőprotézis rögzítéséről gondoskodni. 1.…

Bővebben
kattogas kattogas

Kattogás

Kattogás csípő kattanás, ropogás, pattanás… Ropogó – kattanó – kattogó…

Bővebben
fejelhal fejelhal

Fejelhalás

Fejelhalás (necrosis capitis femoris /combfej-elhalás) A combfej a csontelhalások (nevezhetjük…

Bővebben

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!