Ínhüvely gyulladás

Az inak erős kötőszövetes huzalok, melyek jelentős igénybevételnek vannak kitéve.  Csúszásukat az ízületi folyadékhoz hasonló síkosító anyagot termelő ínhüvely biztosítja.

Az igazi problémát nem hirtelen megerőltetés, hanem az ismétlődő, un. repetitív kisebb mozdulatok okozzák.  Ilyen például az mobilozás, egérhasználat vagy gépelés.

TÜNETEK: A gyulladás hatására az ínhüvely megduzzad, esetleg feldagad, kezdetben csak a mozgás, később már nyugalomban is jelentkeznek a fájdalmak.  A fájdalom az érinetett ín(ak) helyétől függ.  Két leggyakoribb esetben:
– a csuklótól húzódik az alkarra, vagy
– a hüvelykujjtól a csuklón át a felkar belső részére.  (De Quervain)
Időnként az ín mozgása “hóropogás” szerűen súrlódik az ínhüvelyben, ez a krepitáció (crepitatio).

VIZSGÁLAT: A tünetek és a szakorvosi fizikális vizsgálat (ortopédus) elégséges a diagnózis felállításához.

KEZELÉS: Fontos a nyugalom helyezés, hűtés, gyulladáscsökkentés.
Kezdetben elég lehet kímélet, hűtés, helyi gyulladáscsökkentő krém.
csuklo-tok2csuklo-tok1

Ha ez nem használ 1-2 héten belül (azaz nem csökken jelentősen a fájdalom, vagy nő) indokolt a szakorvosi vizsgálat és intenzív kezelés. Csukló sínes szorító (csukló ortézis) és tablettás vagy injekciós gyulladáscsökkentés várható. Ha a hüvelyk ujj érintett, fontos, hogy a tok azt is fogja.

FONTOS!  Ne “aszaljuk” a problémát, minél kérőbb kezdjük a a kezelést, annál elnyújtottabb és keservesebb lesz a gyógyulás!

MEGELŐZÉS(!): Gyakori vissza esés, így fontos, hogy megváltoztassuk a kiváltó okokat. Erről bővebben a itt olvashatsz! Fontos, hogy az egérérzékenységét állítsuk úgy, hogy ne apró, hanem jó nagy mozdulatokkal kelljen irányítani, a billentyűzetre inkább “lógjon” kezünk, ne törjön meg csuklóból.  Folyamatos munkát szakítsuk meg pihenővel, átmozgatással, nyújtózkodással!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!