Baker ciszta

(Baker cysta=térdárok hólyag)

Gyakrabban diagnosztizálják UH -ultrahanggal térdízületi panaszok esetén.  NEM DAGANAT, nem rák! Hasonlít a kéz ganglionhoz.

EREDET: A térdízület krónikus gyulladása, amit általában a kezeletlen kopás okoz, folyadék felgyülemléshez vezet, kitágítja a tokot, ami leggyengébb, hátsó részén kitüremkedik, mint a lufi.

Előfordul, hogy olyan félholdporc (meniscus) sérülés áll a cysta mögött, mely mint egy szelep kiengedi a cysta-ba az ízületi folyadékot, de nem engedi vissza.

TÜNETEK: Térdpanaszok esetén a térdárokban tapintható kisebb-nagyobb és változó keménységű hólyag.  Hasonló tapintatú általában mint a szemünk, ha lezárt szemhéj mellett megnyomjuk óvatosan.

Gyakrabban melléklelet, a tünetekért nem ez felel!  A fájdalom és mozgásnehezítettség oka a térdízületi gyulladás, így nincs sok értelme leszívni, meg kioperálni.  Különösen igaz ez akkor, ha a gyulladás megmarad, mert ilyenkor egyszerűen visszatelik.

Panaszokat általában akkor okoz, ha olyan nagy,hogy akadályozza a lábszár vénák (visszerek) ürülését.  Ez lábszár-boka  duzzanathozvezethet (de nem térdpanaszokhoz!).

KEZELÉS: A kiváltó okot kell kezelni, azaz a térdízületi gyulladást kell megszüntetni.  Ekkor a legtöbb esetben visszahúzódik (el nem múlik várhatóan), de nem is okoz panaszt.  A gyulladás után annak okát is kell kezelni,kopás esetén a porcjavítók, és nem utolsó sorban a mozgásterápia-gyógytorna hozhat tartós enyhülést.

Ritkán a szükség lehet a leszívásra (punkció-punctio), de ilyenkor fontos a párhuzamos hatékony gyulladáscsökkentés, általában szteroid injekcióval.

Műtét is szükséges lehet, ha nem reagál a fenti kezelésekre, és valóban a cysta felelős a panaszokért.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!