Impingment

A vállízületet  erős izomzat veszi körbe és tartja helyben a mozgások során.  Ezek izmok “beállítják” és a legoptimálisabb helyzetben tartják a felkarcsont fejét, hogy a legnagyobb területen érintkezzen a porc -így eloszlatva a terhelést- és ne nyomódjon a fej fel a lapocka csúcsba.

vall_buritisAz anatómiai metszet rajzon a vállcsúcsot (acromion) (1.), alatta  a (piros) gyulladt nyáktömlőt (bursa)(6.) mutatja. Ez a nyáktömlő segíti a supraspinatus inat (2), hogy az a vállcsúcs alatt símán csússzon. A lapocka (scapula) vápa (glenoid fossa)(3.) és a felkarcsont (humerus) fej (4), vmint a kékkel jelölt ízületi tok (capsula articulare).  Az 5. a deltaizmot jelöli, mely kivülről a váll kontúrját adja.

A gyulladt nyáktömlőt (bursa) nem biztosítja a surlódásmentes elcsúszását, elnyomja a supraspinatus innak, csökkentik a vállcsúcs(acromion) és a felkarcsont feje közötti rést.

TÜNETEK: Ez helyi, vállcsúcsi és változó helyeken kisugárzó fájdalomvezet, mely hullámzó erősségű. A kar odalemelése (abdukció) általában fokozza a fájdalmakat.

KEZELÉS: Nagyon fontos a gyors és hatékony gyulladáscsökkentés, ha kell helyi injekciós kúrával.  Ezek mellett igen fontos a mozgásterápia, hogy ne szűküljön be a vállmozgás, ne alakuljanak ki összenövések-letapadások, megmaradjon a stabilizáló izomzat védő szerepe.

Krónikus esetben a vállcsúcs alján csontkinövések (csőrök- ostephyta), hegesedések alakulthatnak ki, melyeket végső esetben artroszkópiával lehet oldani.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!