Cementes?

Két féle módon lehet a csípőprotézis rögzítéséről gondoskodni.

1. Cementezett protézis
Az első, un. cementezett protézis esetén, a fém szárat, vagy a műanyag vápát egy kétkoponensű, szövetbarát ragasztóval rögzítjük a csontágyba.

Ez azonnali stabilitást ad, hiszen a cement kb. 10 perc alatt megköt, így a beteg azonnal terhelhet, ráléphet az operált végtagjára. A képen a combcsontba helyezett szárat veszi körül a ragsztó köpeny.

A cement alkalmassá teszi a gyenge, mészszegény csontozatú betegeknél is a műízület beültetést, biztosítva a kellő összeköttetést a gyengébb csont és a protézis között.  Ez főként idősebb Betegekben, csontritkulás esetén (>60év) alkalmazzuk, amikor nagyon fontos, hogy műtét után azonnal és teljes mértékben terhelhessenek.

2. Cement-nélküli protézis
A második megoldás az un. cement-nélküli protézis.

Itt nem szükséges a csonthoz ragasztani a protézist. Elég “beszorítani” a szárat illetve a vápát a megfelelően kiképzett csontágyba. A szilárd, biztos kapcsolatot kialakítja ahogy a szivacsos csont benő a protézis felszínén képzett kis üregekbe. Azonban ehhez nyugalomra van szükség, így a végtagot addig teljes súllyal terhelni nem szabad, amíg a protézisbe nem nő a csont. Ez kb. hat hét, amíg mankóval tehermentesíteni kell.

A legújabb irányzat szerint azonban, ha jó minőségű csontban a protézis már a behelyezésnél is stabilian ül, akkor ennek a terhelése is megengedett.

Ez főként fiatal (< 50év )Betegeknél alkalmazható, akik “bírják” a hosszas tehermentesítést!

Ha kétsége van, hogy Önnek milyen az ideális, konzultáljon kezelőorvosával, vagy kérjen másodvéleményt!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!