Oldalszalag

(MCL – medialis collateralis ligament) sérülés

A két erős oldalszalag megakadályozza, hogy a két hosszú csont  (comb és sípcsont) egymáshoz képest oldalra billenjen-nyíljon.

Leggyakrabban a belső oldalszalag sérül (ligamentum collaterale mediale).  Ez nem egy húr, hanem egy erős inas lemez, mely inkább felszakadozik, mint egy kelme a sérüléskor, mint elpattan.  A sérülés a legtöbb esetben csak részleges, és nyújtott lábbal a beteg minimális fájdalommal járóképes.

Ennek megfelelően ritkán van szükség műtétre, elég ha nyugalomba helyezzük a térdet, hogy ne nyúljon meg a meggyengült szalag.

TÜNETEK: A sérülés után a térd belső részén érzett fájdalom, mely tapintásra, és a lábszár kibillentésére (valgizáló stressz) fokozódik helyben.

KIVIZSGÁLÁS: Fizikális vizsgálat az elsődleges, de MR is szóba jöhet kétésges esetben.  (Ezt főként más részel, pl. a keresztszalag feltérképezésére írjuk elő).
Ilyenkor a fájdalmat fokozza, ha széken ülve szétterpesztett lábbal térdeit a beteg befelé dönti. Ez fokozza a belső oldalszalag nyújtását. Hasonló teszt amikor az orvos a különböző fokban behajlított térdnél a lábszárat kifelé feszíti.

KEZELÉS: Nyugalomba helyezés- hosszú, oldalsínes térdtok, gyulladáscsökkentés.  Ha bizonyos fokban túl nyitható a lábszár billentésével a térd, akkor műtétileg kell megerősíteni a szalagot.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!