Mi az oka a csípőkopásnak?

Mai modern, felgyorsult világunkban egyre kevesebb időnk van arra (is), hogy testünkkel-ízületeinkkel törődjünk.

A régen szokásos mindennapos fizikai munka, sétálás, bármilyen megerőltetés helyét az egész napos ülés (kocsiban, íróasztalnál, TV előtt) vette át. Az ízületeink, így csípőnk is akkor marad egészséges, ha eleget és minél változatosabb mozgásokban használjuk. Az ízfelszínt borító porc igényli a terhelést, ezek hiányában csak így működik megfelelőn a tápanyagcsere benne.

Ha csípőnket tekintjük, gömbízületről van szó, így az egyszerű nyújtás és hajlítás kívül, még távolításra-közelítésre, és forgatásra is (lenne ) lehetőségünk. Azonban a legtöbben csak a egyoldalú síkban és akkor is igen beszűkült terjedelemben használjuk, legtöbbet sétáláskor. Már amikor sétálunk… A z ülés tovább ront a helyzeten mivel beszűkíti-megrövidíti a csípő hajlító izmainkat, tovább rontva az ízület helyzetét.

Örökletes tényezők

Örökletes tényezők is elősegíthetik a korai kopást. A leggyakoribb a csípőficam (luxatio coxae congenita) legenyhébb formája, mikor a vápa nem “mélyül” ki eléggé (vápa-dysplasia) , hogy befogadja a combcsont-fejet, sekélyebb lesz, így kisebb felületen oszlik el a terhelés. Csecsemőknél korai felismerés után terpeszpelenkával, kengyellel ritkán műtéttel is korrigálni lehet.

Milyen lehetőségek vannak a gyógyításra?

Már kezdeti panaszok esetén is fontos, hogy szakember segítségét keressük, ilyenkor ugyanis sokkal könnyebb, gyorsabb é s hatékonyabb a gyógyulás.

Kezdetben elégséges a mozgásterjedelem visszaállítása, a fontos stabilizáló izmok erősítése, az izomegyensúly helyreállítása, azaz a megfelelő mozgásterápia. Belátható, hogy az életmód teljes átalakítására nincs lehetőség, így fontos olyan kiegészítő, ízületkímélő mozgások bevezetése ami segít abban, hogy ne essünk vissza, kompenzáljon az ülés és az egyébként mozgásszegény napok káros hatását. Segíthetnek a porcjavító szerek, melyek akár veszélyesek is lehetnek, így kérjük szakorvosunk tanácsát.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!