PROTÉZIS

(TEP = total endo-protézis)

Mit kell tudni a csípőprotézisről (mű-ízületről)?

A műtét során az elkopott fejet a combnyakkal együtt eltávolítjuk.

A combcsont velőűrét feltágítva abba ültetjük a fém szárat, melynek végén a fém fejet találjuk (zöld nyíl). A medence vápát is körmaróval kitakarítjuk, és ebbe fémkosárral, vagy anélkül, műanyag kosarat, vápát ültetünk (piros nyíl), ami befogadja a fejet.

A két komponens nincs összekötve, a stabilitást az izmok és egyéb lágyrészek biztosítják.

A műtétet támogatja az OEP, és ez magában foglalja az igen drága implantátumot is. A műtétet ortopéd szakorvos indikálja és végzi el.  Ha kétoldali műtét kell, akkor min. 6 hónap érdemes várni, mielőtt a másik oldalt is megoperálják.  (Nem szerencsés, ha valamilyen szövődmény miatt egyik lábunkat sem tudjuk használni!)

Mikor végzik?

Milyen fiatalon-idősen lehet beültetni?  Mikor kell műteni és meddig lehet halasztani?
Kényszerűségből -főként csípőficamos Betegeknél- akár 20-30 éves korban is rákényszerülünk a műtétre.

A többségnél 50 éves kor felett válik szükségessé.  Fontos, hogy nem szabad elsietni, de túl sokáig halasztani sem a műtétet.  Van egy ideális idő, ez kb. akkor jön el, amikor nyugalmi fájdalom(nem csak terhelésre jelentkező), ami gyógyszeresen nem uralható. Ha túl sokáig várunk elsorvad a beszűkült mozgás miatt a később is szükséges stabilizáló csípő körüli izomzat, és kiugorhat a protézis! Ezért is fontos már műtét előtt a mozgásterápia, mellyel ez az izomsorvadás megállítható.

Gyakran ismételt panasz idősebb Betegeink körében, hogy túlságosan öregnek érzik Magukat protézis beültetéshez.

A protézis nagy műtét, jelentős kockázattal, azonban semmi nem indokolja, hogy valaki csak a kora miatt tanácsoljunk el a mozgás örömét visszaadó műtéttől, ha azt egyébként jó általános állapota nem indokolná.

Sokan idős korukban is meglepően frissek, és jó kondíciójuk egyik záloga a mozgás, melyet a protézis biztosíthat újra. Így nem indokolt az ortodox nézet, hogy bizonyos kor felett ‘kár’ vagy késő protézist beültetni. A részletes belgyógyászati kivizsgálás és a rizikótényezők gondos mérlegelése segít a kérdés eldöntésében.

A protézis műtétek nagy részét ‘gerinc’ érzéstelenítésben végezzük, mely kevésbe terheli meg a szervezetet, mint az altatás. További előnye, hogy a műtét után közvetlenül is fájdalommentességet biztosít és hatása fokozatosan múlik.

Műtét után?

Mennyi ideig tart a teljes gyógyulás, ilyenkor mi történik a beteggel illetve a felépülést követően teljes életet tud-e élni a páciens?
A csípőízületi protézis a legsikeresebb ortopéd műtétek közé tartozik, a műtét után teljes és fájdalmatlan mozgások érhetők el, nem csak vmilyen javulás. Akár finomabb sportra, de sétálásra-túrázásra alkalmassá válik a Beteg.  A műtét után kb. 3-10 napot kell a kórházban tölteni.  Tíz nap alatt gyógyul a seb, majd un. ragasztott-cemenetezett protézis esetén (ezt áltában 50 éves kor felett  használják) szinte azonnal, a fiatalabbakban alkalmazott un. “csontbenövéses” protézis esetén kb. 4-6 hét részterhelés (mankózás) után lehet fokozatosan terhelni.  A teljes gyógyulás kb 3 hónap alatt következik be.

Szövődmények?

Sajnos azonban, mint minden műtétnél itt is fontos kockázati tényezők vannak.  Első helyen a trombózisveszély és a gennyedés.  A baktérium felülfertőződés esetén sajnos el kell távolítani a frissen beültetett protézist.  Hosszabb távon a legnagyobb veszély a kilazulás, mely miatt szükségessé vállnak további műtétek.  Így nagyon fontos a megelőzés, és az, hogy a műtéti időt minél későbbre toljuk, ha egyáltalán szükségessé válik!

Műtét utáni lábhosszkülönbség

‘Örökzöld’ téma csípőprotézis beültetés után a lábhosszkülönbség.

Elöljáróban annyit, hogy sokunk lába nem egyforma, de ezt a medence billenése, és az ágyéki gerinc kisfokú görbülete kb. 2cm eltérésig gond nélkül korrigálja.

A féloldalas csípőkopás esetén már műtét előtt is rövidebb lehet az érintett végtag, de ezt az előbb említett gerinc-medence kompenzáció elrejti.

Műtét során azt a protézis méretet KELL beültetni, amivel a legjobb stabilitást érünk el, hiszen a legrosszabb szövődmények egyike, ha a protézis nem stabil, és kiugrik, luxálódik. Ha az anatómiai helyzet azt kívánja, a stabilitás érdekében meg kell alkudnunk a hosszkülönbséggel.

Mint említettem, ezt a medence és az ágyéki gerinc szinte észrevétlenül korrigálja, ‘idomul’ kb. 2 cm-ig.

Ha a különbség nagyobb, mint 2 cm akkor cipőemeléssel lehet megszüntetni az eltérést. Ezt ortopéd cipő felírásával lehet, TB támogatással elérni.

A fő cél a FÁJDALOMMENTES, STABIL protézis, ha ez megvan, és ‘csak’ fél cm eltérés akkor ne aggódjunk. Pár hónap, és nem fogják észrevenni a különbséget.

Ha kétoldali csípőkopás miatt végezzük ez első protézis beültetést, és hosszkülönbség marad, akkor a másik oldal műtéte során általában csökkenthető ez a különbség.

Ha bizonytalan a tervezett műtétét illetőn kérjen egy másik,független orvostól másodvéleményt!  Ha egybecseng a két vélemény, nyugodtabban dönthet, ha nem akkor nem árt a további tájékozódás!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!