GERINC

GERINC-SÉRV(derékfájás =lumbago, hátfájás = dorsalgia, gerincbetegségek =spondylo-arthropathia, porckorongsérv = discus hernia)

Az derekfajas.hu honlapunkon részletesen olvashat a gerincbetegségek korszerű kivizsgálásáról, kezeléséről!

NYAKFÁJÁS

A hát, a nyak és derékfájdalom sok esetben az elégtelen gerincstabilizáló izomzat elfáradására és görcsös fájdalmára utalnak.

Az ülőmunka során nem éri kellő terhelés az izomzatot, elsatnyul. Az elfáradt izomzat miatt a tartás romlik, a gravitáció túlfeszíti a szalagokat ami fájdalomhoz, majd görcshöz vezet.

A gerincfájdalmak többsége, főként azok, amik ülésre, terhelésre jelentkeznek a kifáradás jeleként, a stabilizáló törzsizomzat elégtelenségét jelzik.

Az ilyen fájdalmak esetén a túlterhelt izomzat védekező görcsbe rándul. Az ilyen fájdalmas kötegeket jól lehet tapintani a csuklyásizomzatban és a nyakon, vagy éppen a deréktájon. A fájdalmas izomkötegek szerepét a szomszédos kötegek veszik át, de végül azok is kifáradnak és végigszalad a folyamat az egész háton a nyakig, vagy viszont. “Beáll” az egész hát és a nyak.

A nyakon kiemelt szerep jut a tartásnak. A nyakat sokan hátraszegik, pedig a háti gerinc kiegyenesítésével sokkal finomabban és hatékonyabban tehetjük ezt.  Persze egy merev, soha át nem mozgatott ennek ellenáll és a végén a nyak túlmozog, húzódik és sérülhet.

A karunk a lapockán keresztül izmokkal “függ” a nyakunkon, így nem meglepő, hogy a háti gerinc, a váll mozgásai túlterhelhetik ezeket a függesztő izmokat. A kezelésnél ezeket a külön is fel kell mérni, és csak az egyénre szabott kezelés hozhat áttörést sok esetben.

Értelem szerűen ilyenkor mit sem ér, sőt árthat az azonnali erősítés, nem megfelelő mozgás. Első lépésben ellazító gyakorlatok, súlyos esetben egy jó masszőr kell, aki kimasszírozza a görcsös izmokat.

Ezután jöhetnek az célzott erősítő gyakorlatok, melyeknek az állóképességet kell főként javítanunk. Igen káros, ha ezeket a gyakorlatokat nyújtás nélkül végezzük, mert nyújtás nélkül fokozhatjuk a görcskészséget. Nem kevésbé fontos az izmok együttműködését javító koordináció fejlesztése.

Ez a négyes:
ELLAZÍTÁS
ERŐSÍTÉS
NYÚJTÁS
KOORDINÁCIÓ JAVÍTÁS

A megfelelő légzéssel kombinálva az alfája és omegája a PILATES módszernek, mely saját tapasztalatom szerint is kiválóan alkalmazható gerincfájdalmak kezelésére, megelőzésére.

Ezt a komplex lehetőséget nyújtja a Pilates, melyet személyes tapasztalatom is alátámaszt. Természetesen, van más lehetőség is a gerincizomzat stabilizálására, de ez az általam leghatékonyabbnak ismert módszer.

Erről bővebben a www.pilates.hu honlapon olvashat.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!