Bütyök

A bütyök (hallux valgus)-“HV” rövidítve
Gyakori panasz ortopéd rendeléseken a bütyök, mely a nagyujj alapjának kitüremkedése. Ez mind esztétikailag, mind a cipőviseletnél előnytelen, sőt későbbi szakaszban az alatta futó ízület kopásával fájdalmassá is válhat.

A csontos kitüremkedés feletti lágyrésztömlő (bursa) begyulladhat, és akadályozza, esetleg lehetetlenné teszi a cipőviseletet.

A bütyök kialakulását leegyszerűsítve az okozza, hogy a I. lábtőcsont eltávolodik a II. lábtőcsonttól (valgus állásba kerül), ezt elvileg követné az I lábtőcsont fején ülő I ujj, de bizonyos izmok és egyéb lágyrészek az ujj végét a többi ujj felé billentik. Az így kialakuló szöglet a belső lábélen maga a bütyök.

A bütyök speciális formája a merev öregujj (hallux rigidus), amikor az nagy lábujj ízület kopik el, és rendekívül beszűkült a mozgása. Ehhez nem jár együtt sok esetben az ujj elhajlásával. Minden esetben azonban fájdalmasan korlátozza a járást, mert ellépéskor nagyujjunkkal rugaszkodnunk el, ami nagy mozgást kíván az ízületben. Enyhe gördülőtalp segíthet időlegesen.

Kezelés??
Hasonlóan a kalapácsujjhoz, kezdetben kényelmes-tágas lábbeli viselete is elég lehet, később az ortopéd szakorvos által felírt betét,  később inkább ortopéd cipő viselete enyhítheti a panaszokat.  A betét igen fontos, meg javítja az elfordult inak húzási irányát.

Heveny- akut fájdalom esetén rövid gyulladáscsökkentő kezelés alkalmazható.

Kezdetben az éjszaka is viselhető korrekciós pánt is segíthet.  Ezt ortopédusa rendelheti meg vényen.

A műtéti megoldás szükségessége itt egyéni tolerancia függvénye. Általánosságban a jelentős, cipőviseletet, járást korlátozó és/vagy fájdalmas deformitás MŰTÉTI megoldása indokolt.

A műtéti megoldás kiválasztása – tekintve, hogy több száz műtétet írtak le a bütyök kezelésére, de az ortopéd sebészi gyakorlatban kevesebb, mint tízet használnak- az egyéni állapot függvénye.

Idősebb Betegekben elég lehet a belső lábszélen lévő lágyrész-duzzanat és az alatta lévő csont lefaragása. (Sheede műtét)

Fiatalabb Betegeknél azonban szükség van az I lábtőcsont tengelyének korrekciójára, mely során mesterségesen eltörjük (igazából átvágjuk) a csontot és jó helyzetben rögzítjük (osteotomiák).

Itt is kiemeljük, bár ezek elvileg ‘kis műtétek’, minden műtét magába hordozza a fertőzés, elhúzódó sebgyógyulás szövődményeit, esetleges kiújulás és re-operáció veszélyét. Ugyanakkor helyes műtéti technikával, a megfelelő műtét és szakember kiválasztásával a kiújulás és a szövődmények megelőzhetők.

Ha kétsége van, keressen fel egy másik ortopédust és kérjen másodvéleményt.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!