ROK

A rotátor izom köpeny sérülése

A vállízületet erős izomköpeny veszi körbe és tartja helyben a mozgások során.  Ezek izmok “beállítják” és a legoptimálisabb helyzetben tartják a felkarcsont fejét, hogy a legnagyobb területen érintkezzen a porc -így eloszlatva a terhelést- és ne nyomódjon a fej fel a lapocka csúcsba.

A rotátor izomköpeny részei:
– musculus supraspinatus
– musculus infraspinatus
– musculus teres minor
– musculus subscapularis

Gyakran a rossz izomkontroll miatt a felkarcsont feje felhelyeződik, benyomódik a vállcsúcsba és krónikus becsípődést- impingment-et  és gyulladást okozva.  A krónikus gyulladás elgyengíti az izmot  és leggyakrabban a supraspinatus izom inas lemeze a felkarcsont fej csúcsán elszakad egy rossz mozdultra.

TÜNETEK: Rövidebb hosszabb impingment-re utaló tünetek: tompa, vállcsúcsi fájdalom, főként oldalsó karemelésre (abdukció)., majd hirtelen éles fájdalom és mozgásképtelenség vagy jelentősen beszűkült mozgások.
Fontos fizikális vizsgálattal az un. supraspinatus teszt pozitivitás.  Ez ölelő mozdulatnál széttárt karok lenyomása.  Ha az izom szakadt, akkor a nem vagy csak nehezen tud a Beteg ellenállni a felülről kifejtett nyomásnak.

KIVIZSGÁLvall_ss_szakadas-mrÁS: MR vizsgálat korán és jól mutatja a szakadást és annak mértékét.  UH is használható, de csontos elemek miatt (pl. vállcsúcs) csak korlátozottan.

KEZELÉS: A legtöbb esetben konzervatív(!), azaz hatékony fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés, majd szinte azonnali gyógytorna, mozgásterápia!  Ilyenkor fontosabb a letapadás megakadályozása, mint a kis szakadás.

Fiatal Betegnél, nagy területű szakadásnál, erőteljes várható igénybevétel (pl. sportoló, munka) a műtéti varrat a megoldás.  A műtét történhet artroszkópiával, de szükség lehet nyitott műtétre.  A műtét után a kart oldaltartásban rögzíteni kell a varratok gyógyulásáig, majd jöhet a rehabilitáció.

Mivel a műtét utáni rögzítés komoly letapadásokhoz vezet(befagyás), így nagyon gondosan mérlegelni kell, hogy kisebb szakadásnál, érdemes-e kitenni a már egyébként is gyengült stabilizáló ROK izmokat további sorvadásnak.  Lehet, hogy a műtét sikerül, a szakadás gyógyul, de közben olyan súlyos letapadások és sorvadás keletkezik, hogy sokkal rosszabb helyzetbe kerül a Beteg a műtéttel!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!