Lábműtét lúdtalpnál?

A láb boltozatai és az eltérések műtéti megoldásáról.

A lábon haránt és hosszanti boltozat található.

A haránt boltozat a nagylábujj (öregujj) tövétől a kislábujj tövéig fut haránt irányban. Ha tenyerünket a hüvelykujjunkkal a kisujj felé enyhén közelítve az asztalra helyezzük, akkor hasonló ívet figyelhetünk meg az ököl gumóknak megfelelően.

A hosszboltozat csúcsa a belboka előtt a láb belső élére esik, és a saroktól a nagylábujj tövéig halad.

Ha lábainkat összezárva állunk, akkor a két hosszboltozat középen összefekve egy dómot (kupolát)alkot.

A harántboltozat elsimulásakor a középső ujjak töve is elérheti a talajt, itt fájdalmas bőrkeményedést, tyúkszemet (callus) okozva. A lábujjak tövénél jelentkező fájdalmat metatarsalgianak nevezzük, és sokszor csak korrekciós lábműtéttel vehető le a terhelés a középső ujjak tövéről.

A harántboltozat-és boka süllyedés korai műtéti kezelése vitatott, de hazánkban jó eredménnyel végeznek un. állítócsavaros műtéteket. Ez nem bontja meg a láb statikáját, csak egy speciálisan behelyezett csavar segítségével irritálja a csonthártyát, ha a belboka elkezd süllyedni, így kényszerítve a gyermeket a helyes tartásra. Ez nem tudatos, nem fáj állandóan, hanem a láb mintegy “megtanulja”, hogyan kerülje el a csavart!

Felnőtt korban, ha betét kezelés hatástalan (ez viszonylag ritka, mert szinte mindenkinek meg lehet találni a NEKI megfelelő betétet) akkor az elülső boltozatot az un. Helal műtéttel is korrigálni lehet.

A bütyök és kalapácsujj műtétekről a megadott menükben olvashat.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!