Kezelés

Pihenés
A nyugalom, a terhelés kerülése nem kíván magyarázatot. Az ágynyugalom szükségessége vitatott, és valószínűleg csak növeli a betegségtudatot, az elesettséget és káros hatással van az izomzatra. Általánosságban a fájdalmat nem okozó mozgások megengedettek, sőt a korai mozgás hasznos.

Jegelés
Jól ismert a hűtés gyulladáscsökkentő hatása. Jégzselét vagy egyszerű fagyasztott zöldséget használhatunk, törölközőbe csavarva 20 perces időszakra. A hideg-meleg váltogatása izomlazító hatású, míg hosszabb meleg hatására a gyulladásos fájdalmak fokozódhatnak.

GYÓGYSZEREK
Fájdalomcsillapító
A fájdalom szint szerint szükség lehet különböző erősségű fájdalomcsillapítókra. Tüneti kezelésként ezek lehetnek a banális fájdalomcsillapítók, mint algopyrin, aszpirin, panadol, stb.  Ezeket általában recept nélkül lehet kapni.

Gyulladáscsökkentők
A gyulladás a szöveteket duzzadttá, érzékennyé teszik, miközben működésük is csökken. Hasonló folyamat zajlik, amikor beütjük az ujjunkat. Bedagad, fájdalmassá válik, és mozgatni, használni se tudjuk. A kisízület, és más lágyrészek közelsége miatt az idegi elemek fájdalmát a gyulladáscsökkentőkkel csillapíthatjuk. Ez a fájdalomcsillapítással szemben nem tünetei, hanem oki terápia. Vagyis a gyógyszer hatásának elmúlásával, ha a gyulladás kellően csökken, a fájdalom nem tér vissza.
A gyulladáscsökkentő szereket külsőleg kenőcs vagy, tapasz formájában, vagy belsőleg, tablettaként a véráram útján adagolhatjuk.
A régebbi,szájon át alkalmazott gyulladáscsökkentők jelentős emésztőrendszeri mellékhatásokat okozhatnak, súlyos esetben gyomorvérzést. A legújabb készítmények alkalmazásával kevesebb hasonló mellékhatás fordul elő, így a gyomrukra érzékeny Betegek kezelése is megoldható.

Izomlazítók
Nevüknek megfelelően csökkentik az izomgörcsöket. Erről bővebben az izomgörcs fejezetben olvashatunk.

Injekció
A gyulladt kisízületbe adott igen erős fájdalomcsillapító hatással bíró szteroid injekció csökkenti a gyulladást, a duzzanatot, így az idegekre ható nyomást. Az érintett ízület “eltalálása” nagy gyakorlatot igényel. A szteroidok jelentős mellékhatásai miatt csak nagy körültekintéssel adhatók, ugyanakkor gyors javulást hozhatnak az egyébként elhúzódó felépüléssel szemben.

Gyógytorna és fizioterápia
Különböző, konzervatív módszereket felhasználó gyógymódok. Mellékhatásuk, kockázatuk többségükben minimális, így az első körben választandó kezelések közé tartoznak. Az ízületi betegségek egyik oka a gyenge tartó izomzat. Megfelelő gyógytornával, rehabilitációval a későbbi panaszok kivédhetők, vagy legalább súlyosságuk, gyakoriságuk csökkenthető. Sok ízületi fájdalom sérülésként fogható fel, mely során a “leggyengébb láncszemnél” következik be a húzódás. Kellő gyakorlással a tartó izomzat erősíthető. Erről bővebben a megelőzés fejezetben olvashatunk.

_mg_2090 _mg_2090

MEGELŐZÉS

Megelőzés Modern társadalmunk mozgásszegény életmódja elősegíti a rossz tartáskialakulását, mely megbontja a…

Bővebben
homepatia homepatia

Homeopátia

Homeopátia (Homeopathia) Az alternatív módszerek fontos és hasznos kiegészítői lehetnek…

Bővebben
syringe-417786_1920 syringe-417786_1920

Szteroidok

Szteroidok (blokád, kisízületi injekció) A szteroidok a mozgásszervi gyógyászatban ismert…

Bővebben
Notti 241cimlap-1 Notti 241cimlap-1

GYÓGYTORNA

GYÓGYTORNA Mozgásterápia Ízületeink stabilitását izomzatunk, a tok illetve szalagok biztosítják.  Az életkor…

Bővebben
manualterapia manualterapia

Csontkovács

Manualterápia Csontkovács? A mozgásterápiák csoportjába tartozik, melynek ismerete a diagnózist felállító orvosok,…

Bővebben
surgery-857135_1920 surgery-857135_1920

Műtét ?!?

MŰTÉT? vagy konzervatív kezelés??? A gerincbetegség szinte mindenkit utolér. Szerencsére a…

Bővebben

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!