Ez egy rendkívül összetett, két elvárásnak is megfelelő konstrukció.

  • Rugalmasan elnyeli és eloszlatja a terhelést és alkalmazkodik a talaj egyenetlenségekhez
  • Stabilan megtartja az egész testet járáskor, ugráskor, futáskor

Ezt a kettős funkcióját számos kis csont szalagok által rugalmasan összekötött íve, illetve az egész rendszert befeszítő izmok és szalagok által adott merevsége biztosítja.  Magyarán, rugalmas amikor hajolni kell és merev, stabil, ha terhet kell viselni-átadni.

Lábszár két csontja, a síp- (tibia) és szárkapocs- (fibula) csont alul a bokaízület (felső ugróízület) villáját alkotja. A bokatörések során ez a ‘bokavilla’ sérül a legtöbbször. A bokavilla a lábfejhez kapcsolódik (zöld).

A lábfejet 26(!) kisebb csont alkotja (7 lábtőcsont, 5 lábközépcsont, 14 lábujjcsont). A nagylábujj (vagy öregujj) csak 2 ujjcsont alkotja, szemben a többi lábujjal, ahol 3 csontot találunk. Ezeket a csontokat több mint 100 szalag és húsznál is több izom tartja össze és mozgatja.

A főbb betegségek a tehereloszlató boltozat ellapulásával (lúdtalp), a ujjak elferdülésével (bütyök, kalapácsujj), a lágyrészek túlterheléses gyulladásával (Achilles íngyulladás, sarkantyú), valamint a boka instabilitással (ficam) függenek össze.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!