Csuklótörés

(Fractura radii in loco typico)

Főként idősebb hölgyekben, csontritkulás talaján alakul ki előre eséskor.  Az esetek nagy részében a radius (orsócsont) törés nem hatol ízületben, megfelelő repozició (az elmozdult csontvégek visszahelyezése) és rögíztés után gyógyul.

TÜNETEK: Elesés után jelentős fájdalom és változó mértékű deformitás(a csukló normál alakjának eltorzulása), csuklóban mozgásképteleség.

KIVIZSGÁLÁS
: Röntgen felvétel az esetleges elmozdulás kimutatására, majd a repozíció után kontroll rtg. felvétel. Keringés és érzés ellenőrzés.

TERÁPIA: Szükség esetén érzéstelenítés (legtöbbször Lidocain injkeció helyileg) után repozicíó.
Alkar gipszsín kezdetben, majd másnap keringés és érzés ellenőrzés.  Körkörös gipsz 3. naptól.  Gipszcsere esetén kontroll röntgen javasolt, hogy kizárjukelmozdulást.

FONTOS!  Ha bármilyen gipszrögzítés után a végtag bedagad, az ujjak elszíneződnek, zsibbadnak, akkor ellenőrizni kell, hogy megfelelő a keringés (pulzus, meleg ujjak, köröm nyomás) és az érzés (simogatás szimmetrikus érzi az ujjvégeken), akkor fel kell polcolni, hűteni.  Ha erősödnek a fájdalmak, vagy érzés és/vagy keringészavar jelentkezik keresse fel az ügyeletes baleseti sebészetet!

Rögzítés idő általában 4-5 hét.

Ha bármilyen kérdése-kétsége van konzultáljon kezelőorvosával!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!