Térdprotézis

(TEP = total endo-protézis)

A műtét során az elkopott porcot az alatta lévő vékony csont-héjjal eltávolítjuk. A combcsont végén a fém ívvel borítjuk a korábbi porc helyén. A sípcsontba műanyag vápát ültetünk, amin a fémmel borított combcsontvég (condylusok) gördülnek-csúsznak. Ez az un. totál protézis, vagy teljes felszínpótló protézis, szemben az un. szánkó protézissel, melyet már ritkán használunk. A „szánkó” elnevezést azért kapta, mert a kibontott protézis egy szánkóhoz hasonlít összeállítva az asztalon.

A két komponens legtöbbször nincs összekötve, a stabilitást az izmok és egyéb lágyrészek (szalagok-ízületi tok) biztosítják.

Sokan félnek a térdprotézistől.  Ez is nagy, de mára egy kipróbált műtét, mely jó indikációval jelentősen és tartósan csökkenti a panaszokat.  Fontos a műtét optimális időzítése. Túl korai műtét idő előtt kilazuláshoz vezet, míg a végletekig tolt műtét után a leépült izom és szalagrendszer miatt kockázatosabb a műtét és a felépülés is jóval hosszabb! Mivel a műtét csak a  csontvégeket cseréli, így műtét előtt fontos az ízületi szalagok és izomzat kondicióba tartása megfelelő egyéni térdtornával, hogy optimális helyzetben várhassuk a műtétet. Ebben segítenek kiváló gyógytornászaink!

Ha bizonytalan a tervezett műtétét illetőn kérjen egy másik,független orvostól másodvéleményt!  Ha egybecseng a két vélemény, nyugodtabban dönthet, ha nem akkor nem árt a további tájékozódás!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!