Combnyak törés

Fractura colli femoris (Köznyelvben csípőtörés)

Időskorban, főként nőket veszélyezteti a combnyaktörés.  Ez egy veszélyes állapot, a sérülés utáni hosszas fekvés tüdő és vesemedence gyulladáshoz vezethet, ami végzetes lehet a legyengült-idős szervezetnek.

A meggyengült combcsont szára és a fej közötti nyak rész törik el, és magától nem gyógyul.

TÜNETEK: Idős, főként nőbeteg elesés után nem tud lábra állni.  Háton fekve a törött végtagon láb kifordul és rövidebb, mozgatási kísérlet éles fájdalommal jár.

KEZELÉS: Sürgős műtét! Hívni kell a mentőket, és a Beteget az ügyletes traumatológiára szállítani.

Műtétek: Fémeszközök beültetésével járás-stabillá, azonnal terhelhetővé teszik a törött végtagot.  Ez történhet csavarozással, vagy csavar-rúd-lemez kombinációjával.

GYÓGYULÁSI IDŐ: A Betegnek azonnal (másnap) már járnia kell járókerettel, minél többet mozognia. A törés kb. 4-6 átépül. A fémeszköz kb. fél évre távolítható el.

KOMPLIKÁCIÓ:

  1. Műtét után közvetlenül:
    Tüdőgyulladás, vesemedence gyulladás- kezelés antibiotikumokkal, megelőzhető sok mozgás-ivás, légzési torna (kesztyűfújás); trombózis-embólia ellen: spicc-pipa folyamatosan ágyban, folyadék!, mozgás.
  2. Később:
    Gennyedés: ha felületes kötözés, ha mélyebb (láz) akkor fémkivétel, öblítés
    Combfejelhalás: protézis beültetés. Sok esetben ha túl közel van törés a fejhez (un. medialis combnyaktörés), akkor egyből protézis beültetés jöhet szóba.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!