Keresztszalag

ACL szakadás (ligamentum crutiatum anterior ruptura)

Leggyakrabban sportsérülés közben szenvedik el, jellemzően a sérült végtag “letapad”, kifordul és a térd bebillen (valgizáló-kirotáló stressz).  A fájdalom igen erős, akár pattanást is hallani, de ez nem szükségszerű.  A szalagszakadás miatt az ízület vérgyülem (heamarthros) keletkezik, melyet csapolással (ízületi punctio) ki lehet mutatni.
Gyakoriak a társult sérülések, mint a belső félholdporc (medialis meniscus) és oldalszalag (ligamentum collaterale mediale) sérülése.

TÜNET: Fájdalom, duzzanat, instabilitás (késői szakban). Ha nem kerül felismerésre -vagy szándékosan döntenek a konzervatív kezelés mellett- későbbiekben főként bizonytalanságra-gyengeségre panaszkodhat a Beteg, főként ha nem történt megfelelő rehabilitáció.

DIAGNÓZIS:
1. Sérülés mechanizmusa (anamnézis), fizikális vizsgálat

2. MR (Mágneses Rezonancia Viszgálat- “kattogó cső”).FONTOS kiemelni, hogy a MR korban is a legfontosabb és legmegbízhatóbb a tapasztalt szakorvos által végzett fizikális vizsgálat. Gyakran az MR nem mutatja a valóságot).

3. Az UH (ultrahang) csak igen gyakorlott radiológus szakember kezében adhat érdemi eredményt, legtöbb esetben az MR elengedhetetlen, így akár az UH feleslegesnek is tekinthető.

KEZELÉS:
Korai szakban, ha van lehetőség fiatal korban, vagy aktív középkorúak esetén törekedni kell a szalag pótlásra (LCA plastica).

Később, főként 40 év felett inkább a konzervatív térdstabilizáló torna, valamint az ésszerű terhelés hozhat jó eredményeket. Kerülni kell ilyenkor az olyan gyakori irányváltozásokkal járó sportokat, mely után érezzük a un. mikro-instabilitás tüneteit:

  • azonnali vagy másnapi fájdalom
  • duzzanat
  • csökkent terhelhetőség
  • elakadásérzés
  • térdkalács, elülső térdfájdalom

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!