Betét?

Fiatal korban mindképpen, de idősebbeknél sem késő soha megpróbálni gyógytornával visszaállítani a kis lábizmok erejét.

Ehhez nem kell speciális gép, vagy felszerelés csak odafigyelés és fantázia! A gyermeket vigyük (biztonságos) kavicsos vagy füves, egyszóval egyenetlen felületre és hagyjuk, hogy rohangáljon kedvére MEZÍTLÁB! Ez terheli- használatra kényszeríti a lábizmokat, és jótékony hatással van a koordinációra, boka stabilitásra is.

Lakásban is segíthet egy durva rongyszőnyeg. Játékos gyakorlatokkal még a legelvetemültebb bajkeverők figyelme is leköthető a szent cél érdekében. Rakjunk egy virágcserepet a szőnyegre és öntsünk ki apró,lábujjal megragadható tárgyakat (pl. tépett papír, üveggolyó, lego, ceruzák) a padlóra. A feladat az, ki tud többet berakni lábujjait használva adott idő alatt, majd lehet borítani a tartót, és kezdődhet minden előröl.

A betét egy passzív segítség, használatával még jobban ellustulnak az izmok. Felnőtt korban azonban gyakran ez az egyetlen megoldás, hogy megakadályozzuk a láb kis ízületeinek deformálódását. A betétet FOKOZATOSAN kell beszoktatni, napi egy órával emelve a használati időt.

Egy betét nem betét…
Legyünk türelmesek, lehet, hogy sok féle betétet végig kell próbálnunk még megtaláljuk az igazit!  (Házastársat sem az első szembejövőből választjuk!)

Mindig hordani kell????
A jó betét teszi a dolgát, visszaállítva a boltozatokat az addig kinyúlt szalagokat hagyja visszazsugorodni az eredeti-természetes állapotba. Így egy idő után betét nélkül is el leszünk.  Ez kb. megfelel a nyári hónapoknak, amikor is elég kényelmetlen a betét, de utcai cipőben érdemes hordani.

Nőknek???
Hölgyeknek fontos, hogy a betét “filigrán”, megfelelően elrejthető legyen.  Erre is van megoldás, az un. thermoplasticus betéttel.

Kényelmi betét??
A segédeszköz boltokon kívül forgalmazott betétek nevükben sem gyógybetétek, hanem “csak” kényelmi betétek.  Nem is adhatnak olyan korrekciót, mint egy gyógybetét, így csak korlátozottan hasznosak.  Ellenben lehetnek igen drágák.  Szerencsétlen dolog, ha elköltünk egy jelentős összeget ilyen betétekre, és végül nem marad pénzünk a szükséges gyógybetétre…

A betétet évente lehet és KELL(!) cserélni, mert ellapul-elkopik.

A nyáron a helyzet nehezebb, mert papucsba a betét nem helyezhető és a kereskedelmi forgalomban elérthető papucsok bár drágák (akár 2-3X áron árulják, mint a gyógycipőt) ritkán hatásosak.  A speciális, gyógybetétet is befogadó papucsot segédeszközboltban tudjuk megvásárolni.

Próbáljunk olyan szandált keresni, amibe beilleszthető a betét, ebbe segíthet az ortopéd cipész, gyógyászati segédeszköz bolt szakképzett munkatársa.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!