Vállsérülések

Ficam

A vállízületet  erős izomzat veszi körbe és tartja helyben a mozgások során.  Az izomzat gyengülésével vagy durva erőbehatásra a fej leggyakrabban a vápa elé ugrik.
vall_ficam2

TÜNETEK: Rugalmas rögzítettség, a fájdalom intenzitása változó, de mozgás-kisérletre felerősödik.

TERÁPIA: Rtg. vizsgálat után -ki kell zárni a törést- érzéstelenítés mellett visszahelyezés (repositio), majd rtg. kontroll.  Törzshöz rögzítés kötésben (Dessault) vagy pántban (Glichrist) 2-4 hét és stabilizáló gyógytorna!  Ezt nem szabad a végén kihagyni, mert a rögzítés alatt tovább gyengülnek az izmok és újra kiugorhat.  Ez különösen fiatalokra-felnőttekre igaz!

 

Törés

Főként idős, csontritkulásos nő Betegeknél sérül eleséskor. Mivel a váll hajlamos a “befagyásra”, így a pontos anatómiai helyreállítás-műtét helyett a gyors funkció visszanyerésre törekszünk, minél jobban lerövidíteni a rögzítési időt és minél hamarabb elkezdeni a gyógytornát.

vall_gilchrist vall_tores2

TÜNETEK: Hasonlítanak a ficam tüneteire így röntgen mindig szükséges! Magyarán irány a sebészeti, baleseti ügyelet. Rugalmas rögzítettség, a fájdalom intenzitása változó, de mozgás-kísérletre felerősödik.

TERÁPIA: Rtg. vizsgálat után -ki kell zárni a komplex törést- érzéstelenítés mellett történhet részleges visszahelyezés (repositio), majd rtg. kontroll. Törzshöz rögzítés kötésben ideális esetben csak háromszög kendőben vagy pántban (Glischrist), törzskötésben (Dessault) 4 hétre és utána mobilizáló gyógytorna! Ez különösen idősekre igaz, a befagyott vállat nagy kínnal lehet csak kimozgatni, mialatt néha hónapok akár év is eltelhet!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!