Kalapácsujj

Digitus malleolus (Dig. mall. rövidítve)

Igen gyakori elváltozás. Az elváltozás lényege, hogy a a haránt lábboltozat legmagasabb pontján, a II-III ujjakban a hajlító (flexiós) és feszítő-egyenesítő (extenziós) izomzat egyensúlya felbomlik.

Az alappercet a feszítő izmok a lábhát felé felemelik, míg a középperc a hajlító ín húzása miatt a talaj felé ‘bukik’. Így az alap és középperc közötti ízület (angol orvosi nevén PIP= Proximal Inter Phalangeal)felfelé nyomódik, a tetején bőrkeményedés (clavus) alakul ki a folyamatos irritáció miatt cipőviselés közben.

A bőrkeményedés és az abban fellépő gyulladás csak KÖVETKEZMÉNY, ezek eltávolítása nem oldja meg a problémát.

Kezelés
Kezdetben kényelmes-tágas lábbeli viselete is elég lehet, később az ortopéd szakorvos által felírt betét vagy még inkább ortopéd cipő viselete enyhítheti a panaszokat.

A kényelmi boltokban kapható zselés és egyéb karikák, tapaszok átmenetileg (!) csökkenthetik a direkt nyomást.  Mivel azonban eleve “a szűk hely a probléma”, ezen hosszú távon nem segít, ha még egy tapaszt is “beszorítunk”, így legyünk óvatosak.

A műtéti megoldás szükségessége itt egyéni tolerancia függvénye. Általánosságban a jelentős, cipőviseletet, járást korlátozó és/vagy fájdalmas deformitás műtéti megoldása indokolt.

Itt is kiemelem, bár ezek ‘kis műtétek’, minden műtét magába hordozza a fertőzés, elhúzódó sebgyógyulás szövődményeit, esetleges kiújulás és re-operáció veszélyét. Ugyanakkor helyes műtéti technikával, a megfelelő műtét és szakember kiválasztásával a kiújulás és a szövődmények megelőzhetők.

A kalapácsujj sok esetben a bütyökdeformitással együtt jelentkezik, ekkor mindkettőt meg kell oldani.

Ha az egyik ujj a másik alá csúszik (superductus helyzet) akkor is körültekintően kell megválasztani a műtéti megoldást.

Ha kétsége van, keressen fel egy másik ortopédust és kérjen másodvéleményt.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!