Porcsérülés- meniscus szakadás

A térdben kétféle porc van.

1. Az egyik a félholdporc (meniscus), mely a sípcsont tálca széleit befelé vékonyodó porcgyűrű perem emeli, hogy nagyobb felületen feküdjön fel a combcsont gömbölyű ízfeje.  Így a terhelés is jobban eloszlik, csökken az ízületi porcot érő nyomás.

2. A másik az ízfelszínt borító üvegporc (hyalin porc), mely a terhelési részeken van kitéve a legnagyobb igénybevételnek (ahol a két csont összeér).

A két porc sérülését külön tárgyaljuk.

Félholdporc (meniscus) sérülések

A porcgyűrűk belső részé nem tartalmaz ereket, így szakadás esetén szinte biztosan nem gyógyul vissza.  Ellenben bekerülhet-becsípődhet a két csontvég üvegporccal borított összefekvő része közé.

TÜNETEK: A porc szakadása igen erős fájdalommal, és fokozatos duzzanat kialakulásával jár.  A szakadt porc becsípődhet a csontvégek közé, elakadást (hajlítási-nyújtási képtelenséget) okozva.

KIVIZSGÁLÁS: A fizikális vizsgálat itt is meghatározó.  Az un. meniscus tesztek (mely során speciális helyzetekben próbálja a vizsgáló “becsípni” a leszakadt darabot) pozitivitása műtétet indikál. Kétes esetben az MR segíthet, de nem mindenható!  Az UH (ultrahang) csak korlátozottan alkalmas erre.

KEZELÉS: Ha elakadásról számol be a Beteg, vagy pozitív a fizikális vizsgálat,  akkor mindenképpen műtét javasolt. Ezt korunkban térdtükrözéssel (artoscopia)kell elvégezni.

Kétféle sérülés gyakori: az egyikben a csak megnyílik a szakadt rész,mint a kosár füle, a másikban egy lebeny szakad ki.  A lebeny könnyebben csípődik be az ízfelszínek közé, ez erős és állandóbb fájdalomhoz vezethet.

Üvegporc (porcfelszín) sérülések (OCD- ostechondralis defectus)

A felszínt borító üvegporc egy komolyabb sérülésnél zúzódhat.  Az alatta lévő, a porcot támasztó csont is sérülhet, amit MR korai szakban is mutat csontvizenyő (oedema) formájában.

Az üvegporc ereket nem tartalmaz (akárcsak félholdporc belső része) így nagyon lassan vagy semmilyen mértékben nem képes regenerációra.  Ez nagyon fontos lehet, mert sok esetben ez áll az elhúzódó sérülés utáni fájdalmak-panaszok mögött.

TÜNETEK: Akutan a szalag és egyéb lágyrészek sérülése elfedi a panaszokat, de  elhúzódó sérülés utáni fájdalmak-panaszok mögött (ízületi duzzanat) ez áll.

KIVIZSGÁLÁS: MR vizsgálat.

KEZELÉS: Kisebb sérülés esetén porcjavító kezelés.  Terhelési felszínen lévő körülírt nagyobb sérülésnél porcátültetés javasolt mozaik-plasztikával.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!