Fájdalom-csillapítók

mozgásszervi eredetű fájdalmak időszakosan vagy tartósan gyógyszeres kezelésre szorulhatnak. A mozgásszervi gyógyászatban használatos gyógyszereket a következő csoportokba oszthatjuk: fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, ill. egyéb szerek.

Fájdalomcsillapítók
A mozgásszervi eredetű fájdalmak biztonságos rövid és hosszú távú csökkentésére az ún. egyszerű fájdalomcsillapítók (Algopyrin, Aleve, paracetamolt tartalmazó készítmények (Panadol) stb.) nagyon jól beváltak.

Ezek nagy előnye, hogy nem, vagy kevésbe okoznak olyan gyomor-bélrendszeri panaszokat, szemben az un. nevezett nem steroid gyulladáscsökkentőkkel.

Használatuk különösen krónikus kopásos fájdalmak esetén biztonságos és olcsó módja a tüneti kezelésnek, ha beválnak.

Kábító fájdalomcsillapítók
Ritkán, más fájdalomcsillapítók hatástalansága esetén az un. kábító fájdalomcsillapítók adása is szóba jön. Ezeknél kialakulhat a gyógyszerfüggőség, így tartós kezelésre nem használhatók.

Klinikai gyakorlatban főként az akut, igen erős fájdalmakra, főként ideggyulladásokra rendeljük, fontos mellékhatás a székrekedés és légzés intenzitás csökkenése.

Új generációs, tapasz formájában adható, elnyújtott hatású szerek elérhetők bizonyos krónikus mozgásszervi fájdalmak (pl. derékfájás Fentanyl, Durogesic tapasz) esetén.

Az egyszerű fájdalomcsillapítók többsége recept nélkül is kapható, és nyugodtan használható kisebb, vagy visszatérő fájdalmak esetén rövid ideig.

Tartós szedésük csak orvosi vizsgálat és javallat szerint ajánlott.

Általánosságban elmondható, hogy

orvosi vizsgálat indokolt, ha a panaszok romlanak, vagy nem javulnak, ha nyugalomban (különösen éjjel) is jelentkeznek. Láz, duzzanat, fogyás vagy egyéb újdonságnak számító panasz esetén is keressük fel kezelőorvosunkat.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!