Fekvés

A nyugalom illetve a terhelés kerülése nem kíván magyarázatot. Az ágynyugalom szükségessége vitatott, és valószínűleg csak növeli a betegségtudatot, az elesettséget és káros hatással van az izomzatra. Általánosságban a fájdalmat nem okozó mozgások megengedettek, sőt a korai mozgás hasznos.

Ágynyugalom?
A korábban gyakran tanácsolt szigorú kímélet idejét múlt. A korai mozgás, sőt gyógytorna kifejezetten hasznos és ajánlott!

A túlzott nyugalom növeli a görcsöket és felgyorsítja a stabilizáló izomzat gyengülését. Időlegesen csökkentheti a panaszokat (különösen gyulladás esetén), azonban ezért túl súlyos árat fizetünk az izomzat satnyulása révén! Bizonyos esetekben maguk a Betegek is kerülik a fekvést, ez görcsös izomfájdalmakat erősítő hatása révén nyilvánvaló!

Sokan a fájdalom-kímélet-izomsorvadás-rásérülés-fájdalom-kímélet ördögi körébe esnek, így ezt mielőbb meg kell törni mozgásterápiával!

Ha elmúltak panaszaink se gondoljuk, hogy minden rendben, ilyenkor is kulcskérdés a meggyengült stabilizáló izomzat erősítése, például pilates-szel!

Mennyit mozoghatok?
Korai szakban amíg eljutunk kezelőorvosunkhoz próbáljuk váltogatnia testhelyzetet, fájdalmat nem okozó mozgásokat pedig bátran végezzünk!

Ha bármilyen mozgás növeli panaszainkat különösen fontosság válik, hogy jól képzett gyógytornász-mozgásterápeuta kezdje el mielőbbi mobilizálásunkat.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!