Hűtés-meleg?

(thermal víz, meleg, hideg)
Általános szabály nincs (kivéve a hosszas meleg- forróvizes tartózkodást), kinek a hidegebb, kinek a melegebb, kinek a változó hőmérséklet kellemes!

A gyulladás legtöbb esetben melegséggel jár, így könnyen belátható, hogy a hűtés áldásos hatású lehet.  Jól ismert, hogy ízületi panaszokkal nem szabad sokáig thermal-vízben üldögélni, mert a meleg belobbanthatja a gyulladást.  A hűtés -leegyszerűsítve- lelassítja keringést és a sejtek túlzott aktivitását.

A gerincpanaszokkal sok esetben jár együtt izomgörcs, melyet a meleg víz old.  Azonban nem tanácsos sok időt forró-meleg vízben tölteni, mert az “eléri” a mélyebben fekvő, esetlegesen gyulladt szövetek és fellobbantja a gyulladást!

Gerincpanaszoknál javíthat az igazi finn szauna(meleg-hűtés ciklus), hasonlóan a váltott hűvös-meleg vizes zuhanyhoz.

HOGYAN HŰTSÜNK-JEGELJÜNK?

Borogatás
Az első lépés a sima, un. “állottvizes” borogatás. Ilyenkor, a szobameleg (ami általában 20 fok körüli, így jóval hidegebb, mint a 36 fokos testmeleg) vízzel átitatott majd kicsavart konyharuhát (textíliát) teszünk a testrészre és azt szabadon hagyjuk, hogy a párolgás okozta hőveszteség is segítse a hűtést.  Nyílt sebek esetén ne alkalmazzuk!

Jegelés
Legjobb a gyógyszertárban kapható zacskóba leforrasztott zselé, mert ez kásaszerűen fagy meg, így ré lehet “formázni” hűtendő tesztrészre.  A jégakú, vagy fagyott kemény zacskó azért nem jó, mert csak egy pontos támaszkodik a bőrre, máshol kevésbé hűt.  Ha nincs más a fagyasztott borsó is megfelel.

FONTOS! Tekerjük a jeget konyharuhába, közvetlenül NE rakjuk a bőrre!

FONTOS! A jegelés maximum 10 percig alkalmazzuk, majd vegyük le 20 perce, és kezdjük újra! A ciklusos hűtés-felengedésadja a legjobb gyulladáscsökkentő hatást.  Folyamatos jegelés akár bőrfagyáshoz vezethet, valamint az erek kóros görcse révén a gyulladást akár paradox módon fokozhatja is.

FONTOS!  Érszűkületben kerüljük a jegelést, borogassunk inkább.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!