Porcjavítók

Zöldkagyló, cápaporc és társai…

A szervezetben természetesen jelen levő porcalkotó közül számos vegyületek csökkent termelését mutattatták ki a kopás-artrózis korai szakaszában.

Kézenfekvő volt az elképzelés, hogy ezeket az alkotókat kívülről, gyógyszer vagy injekció formában pótolják.

TABLETTA-POR
Kiderült, hogy a ízületi porcában található glükózaminoglikán-chondroitin származékok (Dona, Condrosulf, Béres Porcerő, Proenzy 3)hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentők. A porcregenerációt (újraépülést) azonban klinikai vizsgálatokkal nem sikerült bizonyítani.

INJEKCIÓ-“ZSELÉ”
Az injekcióban adható un. “síkosító vegyületek közül” a hialuronsav (Hyalgan, Synvisc, Synochrom, Orthovisc,  …) az ízületi folyadékban természetes körülmények között megtalálható, ahol az erőhatások elnyelésében és a síkosításban játszhat szerepet. Artrózisban csökken a hialuronsav koncentrációja, ami az ízületi folyadék besűrűsödéséhez és a porc nagyobb megterheléséhez vezet.
A porcjavító szer azonban gyulladt, sok folyadékot tartalmazó ízületben nem használható, a beteg kis részénél (akár 20%) az injekció után az ízületi panaszok fellángolása figyelhető meg, ami bár átmeneti, jelentős kellemetlenséget okozhat.
Mellékhatásként fertőzés-gennyedés, fájdalom és duzzanat fokozódás fordulhat elő.
Kellő tapasztalattal gyűlt fel a tudományos irodalomban, így fontos szerepük lehet a korai vagy középsúlyos esetekben ennek a terápiának!

A szerek kombinációja is elképzelhető, de ennek jótékony hatását klinikai vizsgálatok nem igazolták.

“Cápa-porc” és társai…a természetes porcjavítók. Az un. porcjavító (porcregeneráló) szerekkel a szervezetben természetesen jelen levő porcalkotókat kívülről, gyógyszer vagy injekció formában pótoljuk.

Ilyen ízületi porcában található glükózaminoglikán-chondroitin
származékok (Dona, Condrosulf)
hatékony fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők és tabletta vagy por formában szedhetők.

Érthető a betegek részéről, hogy a gyógyszerekkel szemben a “természetes” készítményeket részesítik előnyben. Ezt az igényt számos gyártó felismerte és számos “természetes” porcpótló érhető el a piacon.

Cápaporc és hasonló állati eredetű termékek tisztasága, a hatóanyag mennyisége megkérdőjelezhető, nem mérhető a gyógyszerek esetében előírt szigorú minőségi előírásokhoz, bizonyos szerek drágábbak a TB támogatott, hasonló szereknél.

Nem mellékes az a körülmény, hogy mennyi, esetlegesen veszélyeztetett állat életébe kerül a “természetes” gyógyszer. Bizonyos kagyló kivonatok esetén felmerült a mérgező anyagokkal való szennyezettség, tekintettel arra, hogy a kagylók ezeket felhalmozzák “szűrő” működésük során. Természetesen vannak biztonságos szerek, de ezek kiválasztása kellő körültekintést igényel. Néha lehet rosszabb az ami “bio”…

A gyári készítmények ugyan szintetikusan előállított vegyületek, de megegyeznek azokkal, amiket a porcban is találhatunk. Gyártásuk biztonságos, mennyiségük a kiszerelésben állandó.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!