SAROK

Sarkanytú, plantaris fasciitis, calcaneus tövis,…

Egy korábbi levélíró írta le legszemléletesebben a tüneteket. Ezek ugyanis nem olyan közismertek, és sokan hónapokig szenvednek, mire bajukra gyógyírt találnak.

“Kb. 4 hónapja egy ponton nagyon fáj a sarkam, könnyebben talán úgy tudnám leírni, hogy a talp és a sarok találkozási pontja. Most már odáig fajult, hogy menni is alig bírok. Néha úgy érzem, ha pihenés utánráállok mintha szétnyílna a sarkam.”

A betegség lényege a talpon található hosszú szalag (plantaris fascia, vagy “bőnye”) sarokcsonti tapadásánál kialakult csonthártyagyulladás.

A közismeretben jobban elterjedt a sarkantyú, vagy saroktövis (exostosis calcanea) elnevezés. sarkantyu2

A röntgen felvétel ilyenkor egy csontkinövést mutat a sarokcsonton. Ebből ered a tévhit, hogy ennek levésése megszünteti a panaszokat. Számos műtéti kezelés ismert, de talán a leghatékonyabb a feszülő, fájdalmas bőnye leválasztása. Ez azonban NEM OKA, hanem következménye a csonthártya gyulladásnak, uis. az csontfelrakodással válaszol a gyulladásra, s ez maga csőr!

Persze a műtéti kezelés előtt indokolt, és ha időben kezdik (nem hosszú hónapokkal a fájdalom megjelenése után), akkor igen hatékony a KOMBINÁLT(!) konzervatív kezelés:

TÜNETEK:
Főként induláskor éles sarok alatti fájdalom

KEZELÉS:
1.  A kezdeti időszakban a hagyományos gyulladáscsökkentőmódszerek igen hatékonyak lehetnek. Ezek a kímélet, jegelés, nyújtás.

A kímélet alatt a pihenés közbeni felpolcolást, értelem szerűen a terhelés kerülését értjük. Mivel a fájdalmat a gyulladás okozza, s ez duzzanattal jár, a felpolcolás a duzzanat csökkentése révén fejti ki fájdalomcsökkentő hatását.

A jegelés, hűtés ősrégi és kevéssé értékelt módja a gyulladáscsökkentésnek, sokan inkább gyógyszerhez kapnak. Pedig tudományosan kimért módon “adagolva” jelentősen csökkenti a gyulladást és mellékhatása sincs! A jeget, jégzselét -vagy fagyasztott borsót- ruhába csavarva kell a fájdalmas részre helyezni, a jég ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel! A jegelés közben 10-20 percenként 20 perces szüneteket kell tartani, tévedés azt hinni, hogy csak akkor hatékony, ha addig jegelünk, amíg lepotyognak a lábujjaink.

Nyújtáskor a talpi szalag zsugorodása ellen hatunk, de ezt ne végezzük szakember irányítása nélkül, mert helytelenül fokozza a panaszokat!

2.  Szintén jól bevált, és bizonyítottan felszívódnak a gyulladáscsökkentő krémek, zselék, melyek lehetnek természetes, növényi eredetűek, homeopátiás szerek, de a gyógyszerhatóanyagok is remekül használhatók, minimális kockázattal. Ezeket napi 5x kell használni helyileg. (Bőrpír, egyéb panasz esetén el kell hagyni!)

3. Szóba jön, a terheléscsökkentő szilikon sarokék segédeszköz használata, melynek működése nem igényel bővebb magyarázatot.

Ha ezek hatástalanok 1-2 hét intenzív kezelés után, akkor tovább kell lépni.

4. A fenti kezeléshez gyulladáscsökkentő tablettát kell szedni kúraszerűen 1-2 hétig. Ezeket nem alkalomszerűen, fájdalomcsillapítónak kell szedni. Fontos megérteni, hogy a gyulladás okozza a fájdalmat, és a fájdalom megszüntetése csak a gyulladás megszüntetésével érhető el. Erről egy másik pontban olvashat részletesen! A gyulladás csökkentő tabletták legnagyobb és leggyakoribb veszélye, hogy fekélyes, vagy refluxos Betegekben csökkentik a gyomor nyálkahártya védelmét, gyomorégést, hányást, súlyos esetben vérzést is okozhatnak.

5. Nem múló panaszok esetén helyi erős gyulladáscsökkentő injekció kúra segíthet. Ezek szteroid tartalmú készítmények, melyek -jogosan-, sokakban félelmet ébresztenek.

Alapszabályként alkalmazható, hogy amilyen hosszan áll fenn egy gyulladás, kb. ugyannyi idő kell ahhoz, hogy teljesen megszűnjön. Sőt hónapok elteltével kétségessé válhat a konzervatív terápia sikere, mert az helyi szövetek kórosan beszűrődnek, átalakulnak. Ilyenkor csak egy “vödör víz” víz segíthet, hogy kioltsuk a parazsat, ne lobbanjon fel a “láng”, a gyulladás. Ezeket a szteroidokat nem adjuk hosszú ideig, sőt ezeknek nagy része nem szívódik fel a szervezetben, így a szteroidok mellékhatásával se kell számolni érdemben. Ugyanakkor cukorbetegség esetén ellenőrizni kell a vércukrot.

6. Következő lépcsőben röngten besugárzás lehet helyileg végezni, ami kis dózisú, nem azonos a daganatterápiában adott kezeléssel! Célja a kóros gyulladásos sejtek szaporodásának fékezése. Sok Beteg, akinek szinte már reményét veszti az egyéb kezelések sikertelenségében igen jól reagál.

7. Ha semmi nem használ, akkor el kell gondolkodni a műtéten.

Fontos megemlíteni, hogy ezek a kezelések a leírt sorrendben kell kövessék egymást, mert kockázatosabb módszer csak akkor indokolt, ha a kevesebb mellékhatással járó kezelés előtte csődöt mond!

Ideális az, ha szakember vizsgálat után, annak irányításával kezdjük a kezelést, így gyors(abb) felépülésre számíthatunk.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!