Szteroidok

(blokád, kisízületi injekció)

A szteroidok a mozgásszervi gyógyászatban ismert egyiklegerősebb gyulladáscsökkentők. Használatuk azonban számos mellékhatással jár, így csak orvosi felügyelet mellett, kellő mérlegelés után adhatók.

Számos mellékhatás csak tartós szedés után jelentkezik (pl. vízvisszatartás, csontritkulás, cukorbetegség fekély), de a praxisomban két leggyakrabban észlelt mellékhatást emelném ki. Akár egy injekció is emelheti a vérnyomást, és felboríthatja a vércukorszintet, így magasvérnyomás (hypertoniás) illetve cukorbetegségben (diabétesz) szenvedőknél csak megfelelő körültekintéssel adható.

Ugyanakkor számos esetben igen jó hatásfokkal csökkentik a gyulladást, így nem szabad elzárkózni használatuktól.

tartós gyulladásos folyamatok szöveti károsodást okozhatnak, leegyszerűsítve elmarhatják a nem pótolható ízületi porcot, fájdalmas gyulladásos hegszövetes átalakuláshoz vezethetnek. Bizonyos esetekben pedig, pl. heveny, igen erős lábba sugárzó gerincfájdalmak esetén sokszor az egyetlen módszer a hatásos kezelésre.

A gyulladáscsökkentést a tüneteknek megfelelően elsőként a tradicionális gyulladáscsökkentéssel (kímélet, jegelés, borogatás) kell kezdeni, majd külső nem szteroid gyulladáscsökkentő tartalmú kenőcsökkel (diclofenac hatóanyagú, recept nélkül kapható krémek) folytatjuk a terápiát. Ha ez sem használ, szájon át szedhető nem szteroid gyulladáscsökkentő tablettákra térünk át. Végső esetben a mozgásszervi gyógyászatban gyakran alkalmazzuk a helyi, agyulladt ízületbe adott szteroid injekció terápiát.

Szetorid injekciók, blokádok. Tévhitek és valós veszélyek.

 A mozgásszervi gyógyászatban az ízületi gyulladást gyakran kezelik injekciókkal. Ezek lehetnek „sima” nem szteroid gyulladáscsökkentők, melyek tabletta formában is bevehetők, pl. a diclofenac tartalmú szerek (Diclofenac, Diclac, Voltaren, stb..), vagy szteroid „blokádok”.

A szteroid blokádoktól sokan és jogosan félnek. Mint minden kezelésre, itt is igaz, hogy a várható haszonnak meg kell haladnia a kockázatot. Az ízületi blokádok használata néha elengedhetetlen, jó kézben, jó időben, jó indikációval adva.

lokálisan (helyileg) adott injekciók esetén kevesebb szteroid jut a keringésbe, így a mellékhatások nem, vagy csak sokkal kisebb mértékben érvényesülnek. Így koncentráltan adva, igen jó hatásfokkal csökkentik a gyulladást.

Az elhúzódó gyulladás a fájdalmas tüneteken kívül roncsolja a porcot, heges szöveti átalakulást okoz az ízületi belhártyában és a környező szövetekben. Klinikai tapasztalat, hogy minél tovább tart a gyulladás, annál hosszabb idő amíg elmúlik. Ezért ne „aszaljuk” a gyulladt ízületet, annál nehezebb a panaszokat csökkenteni. Ugyanakkor nem szabad rögtön bevetni a „nagyágyút”, a szteroidokat, sőt a kezdetekben még gyógyszereket sem ajánlom. Először a veszélytelen, hagyományos gyulladáscsökkentő módszereket kell alkalmazni, mint a kímélet, jegelés, borogatás, felpolcolás, rugalmas fásli rögzítés.

Bizonyos esetekben, például a mozgásképtelenséget és uralhatatlan fájdalmat okozó gerinc ideggyulladás, „becsípődés” esetén a megfelelő helyre (a kisízület környékére) adott blokád jó esetben képes néhány nap alatt megszüntetni a panaszokat.

A szteroidok használata tapasztalt szakember kezében biztonságos és sok esetben az optimális kezelés.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!